Οσία Σοφία της Κλεισούρας

Οσία Σοφία -Νέα Θαύματα

Πλησιάζουν οι ημέρες που ο οικουμενικός μας πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την ακριτική Καστοριά και το Μοναστήρι της Κλεισούρας, γιά τους πανηγυρικούς εορτασμούς της αγιοκατατάξεως της οσίας μητέρας μας Σοφίας. Ενώνοντας την μεγάλη χαρά μας στο κορυφαίο αυτό γεγονός, παραθέτουμε κάποια νέα θαύματα της αγίας μας.

Ήδη αποκτήσαμε και τίμιο λείψανο της αγίας, που μας το πρόσφερε η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς, Γερόντισσα Εφραιμία μοναχή, με την ευλογία του μητροπολίτου Καστορίας και αρχαίου μας φίλου, από τότε που ήταν λαϊκός –Ιωάννης, και επισκεπτόταν το μοναστήρι μας στο Άγιο Όρος ως προσκυνητής. Έχουμε και από τα μαλλιά της αγίας. Και έτσι τοποθετήσαμε σε ασημένια λειψανοθήκη τα ιερά αυτά θησαυρίσματα. Τοποθετήσαμε και ωραία αγιογραφία του φίλου μας Νικολάου Χατζηιωάννου, δάσκαλου από Νάουσα. Δόξα τω Θεώ.

Και έτσι, όταν υπάρχει ανάγκη αλλά και πίστη, παίρνουν στα σπίτια οι άνθρωποι την λειψανοθήκη, καίνε το καντηλάκι και προσεύχονται. Και η αγία μας, με την παρησία που έχει, ενεργεί τα θαυμάσια, διά της θείας χάριτος.

Όπου και αν ακούσουμε ότι την γνώρισαν ή έχουν κάτι καινούργιο να προσθέσουν στα

όσα ήδη καταγράψαμε γιά την αγία μας, τρέχουμε, δίχως να υπολογίσουμε ή να φεισθούμε κόπου ή εξόδων.

 

1.Κάναμε μία σχετική Ομιλία, με θέμα γενικά τον βίο της +Σοφίας, στην σειρά των Ακαδημαϊκών Διαλόγων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, προσκεκλημένος από τον υπεύθυνο, λίαν αγαπητό μας, φερέλπιδα κληρικό, πατέρα Αρσένιο Δοβρηνό, αρχιμανδρίτη. Τελειώνοντας, μοιράσαμε στους παρόντες, που είχαν κατακλείσει κυριολεκτικά την αίθουσα, εικονάκι της Αγίας μας, με το Απολυτίκιο που της αφιερώσαμε από παλαιά.

Ένας μοναχός, πηγαίνοντας στο κελλί του, σκέφτηκε να δώσει το εικονάκι στον αδελφό μοναχό του διπλανού του κελλιού. Ο π. Παύλος έβγαλε στο μάτι ένα οζίδιο, που όχι μόνο μεγάλωνε αλλά και πονούσε και δεν έλεγε να υποχωρήσει. Ο γιατρός έδωσε αλοιφές και φάρμακα αλλά ο πόνος δεν υποχωρούσε, ούτε το σπυράκι. Γι αυτό και αποφάσισαν να το ανοίξουν με μία μικρή χειρουργική επέμβαση.

Την Κυριακή το βράδυ λοιπόν ο αδελφός, μέσα στον πόνο, σταύρωσε με το εικονάκι το βλέφαρο και προσευχήθηκε στην Αγία. Το πρωΐ της Δευτέρας επάνω στο βλέφαρο φαίνονταν εμφανέστατα χάραγμα με νυστέρι αλλά και ράμματα. Και φυσικά δεν υπήρχε ούτε ο πόνος ούτε το οζίδιο.

Το σταύρωμα με ένα πλαστικοποιημένο εικονάκι της Αγίας Σοφίας έκανε το θαύμα του.

 

2.Η κυρα Πιπίνα (=Δέσποινα) είχε μεγάλο φόβο γιά να μπει στο μηχάνημα γιά την αξονική ή την μαγνητική εξέταση. Όμως τώρα τα πράγματα με την υγεία της δυσκόλεψαν και δεν μπορούσε να αποφύγει μία τέτοια εξέταση. Προσευχήθηκε λοιπόν στην αγία, μπροστά στην λειψανοθήκη. Όσες ημέρες είχε στο σπίτι την αγία, άναβε το καντηλάκι και έψαλε την παράκληση της Παναγίας.

Ως ποντία, προσευχήθηκε στα ποντιακά. Την παρακαλέσαμε να μας γράψει την προσευχή που έκανε.

«Αγία Σοφία μ’ , τώρα πάω να μπαίνων σε είνον το μηχάνημα, αλλά φογόμουν. Κι ξέρω ντ’ αυτάγω. Κι ξέρω ντ αυτάς. Ποίσον να μημ φογόμουν. Να χάτε ο φόβος από πάνην μ᾿.»

Να τί μας είπε γιά αυτήν την περιπέτειά της: Ήταν να κάνω την τελευταία μαγνητική και με είπε ο γιατρός ότι θα κρατήσει πάνω από μία ώρα. Θα έκανα πάνω κάτω κοιλία. Αλλά φοβάμαι μέσα στο μηχάνημα. Την τελευταία φορά που θα έκανα, είχα παρακαλέσει τον γιατρό να με αφήσει να έχω το κεφάλι μου λίγο έξω, ελεύθερο. Αλλά με είπε τώρα δεν γίνεται αυτό, γιατί είναι πολύ ώρα.

Έκανα την προσευχή μου στην Αγία Σοφία, πήγα μπήκα βγήκα, δεν φοβήθηκα. Μία φορά μόνον με ρώτησε ο γιατρός πώς είσαι; Δόξα τω Θεώ, λέω. Αυτό, τίποτα άλλο.

Ταις αυτής αγίαις πρεσβείαις, ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.

 

Αφήστε μια απάντηση

*